2013. április 26., péntek

Fotónyomtatás otthon, vagy a munkahelyeden

Van, akinek nagyon spéci nyomtató van az otthonában. Nekem nincs. Mivel itthon vagyok másfél éves kislányommal, arra sincs lehetőségem, hogy "véletlenül" elküldjek a munkahelyi nyomatónak egy hőn áhítot képet tartalmazó dokumentumot.

A Te közeledben van nyomtató? Ha igen, használd ki! Az se tartson vissza, ha fekete-fehér! Hidd el, van, amikor sokkal jobban mutat a színesnél!

A fekete-fehérben való házi nyomtatásnál egy kis odafigyeléssel sokkal szebb végeredményt kaphatsz még akkor is, ha nem rendelkezel különféle képszerkesztő programokkal. A Microsoft Wordöt biztosan ismered! A Beszúrás menüponton belül lehetőség van a fájlból kiválasztani a saját képedet. Ha kétszer rákattintasz a már beilleszett fotóra, megadhatod annak pontos méretét is, így könnyű a kiszemelt képkerethez igazítani. És most jön a trükk! A szürke felső sávra kattintva az egér jobb oldali gombjával kiválaszthatod a Kép lehetőséget. Itt állítsd be fotódat szürkeárnyalatosnak, és igazíts a kontrasztján, valamint a világosságán. Ennyi az egész! Már küldheted is a nyomtatóba!

Amikor egy alkalommal ellátogattam egy budapesti keretezőhöz, ő azt mesélte, hogy a családjukban az a szokás, hogy egyszerűen csak kinyomtatják otthon a fotókat, és bekeretezik, majd elajándékozzák. Boldogan újságolta, milyen szép lesz a végeredmény, és mennyire örülnek neki az ismerősök.

Bevallom őszintén, mi is évek óta fényképeket ajándékozunk a családtagoknak, szinte minden egyes ünnep alkalmával. Hiszen melyik nagypapa, nagymama, dédi ne örvendezne kis unokája fotójának? Az arcszesz meg habfürdő helyett egy kis kreativitással egészen egyedi alkotást is kerekíthetünk fotóinkból.

A hobbiboltokban lehet kapni különböző képkereteket, ezeket magunk díszíthetjük. Nagylányommal egy alkalommal a gyönygyfűzést kombináltuk a kerettel oly módon, hogy három téglalap alakú lap négy sarkába lyukat fúrtunk, ezekbe drótot kanyarintottunk, gyöngyökkel ékesítettük. A három lapot szalvétatechnikával díszítettük, és ráragasztottunk 1-1 képet. Így került három fotó egymás alá úgy, hogy gyöngyök tartják össze őket, így elegendő csupán a legfelsőt szöggel rögzíteni a falhoz.
 A szalvétatechnika, a gyöngyfűzés tényleg gyerekjáték, nagyon élvezik a kicsik! Dédi pedig el volt ragadtatva! Mivel nála sárga a fal, olyan szalvétát választottunk a díszítéshez, ami jól megy hozzá, és nagyon visszafogott a mintázata. Ezzel próbáltuk elérni azt, hogy ne legyen túl csicsás a végeredmény.

Itt egy példa ugyanerre a gondolatmenetre. Ez még visszafogottabb, amolyan tengerparti stílus. Bármilyen lakásban megállná a helyét:

paprikashop.co.uk

Az egyedi és olcsó megoldás után nem árt leszögezni, hogy rengeteg olyan lakberendezési üzlet van, ahol nem mindennapi képkereteket vásárolhatunk.

Kezdjük az IKEAval! Extrább fali képkeretet csak egyet láttam:
Ung Drill képkeret (forrás: IKEA)
Ung Drill fali képkeret (59X85 cm) 5.990,-

És most következzenek a kicsik, még mindig az IKEA kínálatából:

Kvill (24X27 cm) 795,-

Kvill (21X27 cm) 795,-
Ribba (15X20 cm) 795,-
Övraby (20X25 cm) 1990,-
Olsbo (22X26 cm) 1290,-

Mahult (13X18 cm) 995,-
 Én most itt a keret méretét adtam meg. Vigyázz! Ez nem egyezik a kép méretével! Az ikea.hu-n ezt is megtalálod! Használd a keresőt, így gyorsan végzel!

Látod? Nem is olyan drága! Egy ezressel a zsebedben már gyönyörű dekorációra tehetsz szert. Jó, jó! A fali keret egy kicsit drágább. Viszont egy csilláros, barokk mintájú tapétás helyiségbe  kihagyhatatlan!

Legközelebb újabb keretekkel, és nyomtatási tanácsokkal jövök! Addig használd a főnök nyomtatóját tesztelésre! :D Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése