2013. április 25., csütörtök

Hova akasszam a képet?

Megvan a kiszemelt falfelület, ami most még oly csupasz, unalmas. Pfujj!

Tegyünk ellene!

Régen felraktuk a képet a falra és röhögtünk a markunkban. Ma már semmi sem egyszerű! Gyakran már a pontosan megválasztott magasság is komoly fejtörést okoz.


1. számú alapszabály: ne túl magasra!

Sokkal dekoratívabb, ha mondjuk közvetlenül a komód fölé teszed ...
... vagy ugyanez, csak kanapéval.
 
Túlzásba se ess! Az utóbbi felvétel berendezése tényleg gyönyörű, úgy ahogy van, ám nem mondható valami praktikusnak. Én ha hátradőlnék az itt látható kanapén, tutira a nyakamban találnám az alsó képsort!
A komód esetében érdemes odafigyelni, hogy a lámpa, váza ne takarhassa le a képet a falon. Ennek érdekében ne rakjuk végig fotókkal, festményekkel egész mellszélességben  a rendelkezésünkre álló falfelületet. Így a magasabb kiegészítőknek is megmarad a helye.


2. számú alapszabály: Ha nincsen bútor, akaszd szemmagasságba.

Így bármikor kényelmesen láthatod a gyönyörködtető fotó minden apró részletét, és a látogatók sem mennek el mellette anélkül, hogy észrevennék. 
 


Mennyi képet tegyünk a falra, és milyen elrendezésben?


Egy  darab kép is fantasztikusan mutat, ha elegendően nagy a mérete a falfelülethez.
Gondolj most ide egy kandallót, ami fölött egy kép függ. Vagy képzeld magad elé a kiállítótermeket. Egy kép nemcsak megállásra, de alaposabb szemügyrevételre is ösztökél. Több faliképnél már nyugtalanabbá válik tekinteted, hiszen egyszerre vagy kíváncsi az összesre. Az tehát a kérdés, hogy az adott kép mérete és mondanivalója, esztétikai értéke megérdemli-e azt, hogy egyedül szerepeltessük.

Mi két képet helyeztünk egymás mellé a nappaliba. A gondos méricskérést fúrás követte. Kétemberes munka vízmérték híján.

De mi van akkor, ha több képet szeretnénk a falra komponálni? A legszuperebb segítség, amit eddig találtam, így néz ki:

Az elrendezések különfélék lehetnek. Olykor maga a helyiség adja magát berendezése révén.
A lépcsőházban például a korlát magasságát követik a falon a képek, LÉPCSŐzetesen:
Mint ahogyan a fenti példákból is látszik: az egyszerű kereteknek is megvan a maga szépsége, bája. Ne félj különböző színű kereteket kombinálni egymással! Azonban arra mindenképp törekedj, hogy a színes fotók a lakótér színeivel, és egymással is harmonizáljanak! Nagyszerű, ha egy-egy szín, vagy forma megjelnik a textiliákon és a képeken egyaránt.  Ne feledd! A szépség a részletekben rejlik!

Mindegy, hogy családi fotókat, a gyermekeid alkotásait, vagy grafikákat teszel egymás mellé. Egységes kinézete lesz a falnak, ha odafigyelsz arra, hogy legyen valami közös is bennük: a szín, a téma, vagy a stílus. Ha ugyanolyan keretbe teszed az összeset, már nagyot nem hibázhatsz. De arra biztatlak: Merj kísérletezni!

Fotók innen: littlecovedesign.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése