2013. április 27., szombat

Vintage: régi ablakból képkeretet!

"A Vargáék ablaka rózsából van kirakva... " Ez volt az első olyan magyar népdal, melyet nagyon karakteresen, csípőre tett kézzel énekelt el a kislányom. Úgy 2,5 éves lehetett. Most is mosolygok, annyira előttem van. 

Hagyományos énekeinkben gyakran szerepel az ablak: "...piros rózsa, kék nefelejcs, ibolya, nyílik az ablakában" az Által mennék... kezdetű dalocskából. Ablak alatt sír az akác. Szombat este kinyitom az ablakot... Te ismersz másikat is? 

Vajon miért olyan kicsi a parasztházak ablaka? - ötlött eszembe a kérdés, és képtelen voltam kiverni belőle. Az internethez folyamodtam. Ki voltam segítve, meg nem is, ugyanis annyival előrébb jutottam, hogy a Néprajzi Múzeumban erre választ kaphat az ember. De én MOST akartam a választ. Elolvastam közben egy nagyon érdekes cikket az faablakok egészséges szellőzéséről, meg arról, hogy eleinte nyitott volt a tűztér a házakban, nos arról is tudomást szereztem, hogy a ház ura valójában az asszony volt, ugyanis az uraság leginkább az istállóban hajtotta álomra a fejét, hogy megvédje jószágait, és az asszony volt az, aki éjjel-nappal a házban tartózkodhatott, mondhatni birtokba vette - a gyerekekkel egyetemben.

Felevelenedett bennem a fölül, alul, két részletben nyíló ajtó, amit az egyik skanzenben láttam. Nem is, inkább egy népi műemlékegyüttesben, Szalafő-Pityerszeren. Ez pedig nem skanzen. Miért is? Azért, mert az ottani lakóházakat nem egybegyűjtötték, hanem eredetileg is ott álltak, a most látható helyükön.

Amikor eszembe jutott ez a fajta - filmekben is gyakran bemutatott - ajtó, ami leginkább az istálló ajtajára emlékeztet, még akkor sem esett le a lényeg: az, hogy akkoriban az ablakoknak egész egyszerűen más volt a funkciójuk, mint ma! Ezért voltak olyan kicsik.

Mivel az ablakok eleinte a füst kivezetésére, a ház szellőzésére szolgáltak, "a korai időszakban Európa-szerte egyszerű lyukak voltak. " Formájuk az emberi szeméhez hasonlított, ez az oka annak, hogy sok nyelvben ugyanazzal a hangalakkal jelölik az ablakot, mint a szemet. Később az "ilyen jellegű ablaknyílások analógiájára készítettek szögletes bevésett ablakokat. (...) A 19. sz. közepéig bármiféle építési anyagból is készítettek lakóházakat, az ablaknyílások nagyon kis méretűek voltak. – A 19. sz. második felétől kibontakozó polgárosodás, pallérozódóbb építésmód, a városi polgári és módosabb nemesi lakáskultúra, a mezővárosi igényesebb rétegek példája nyomán egyre nagyobb és főként magasabb ablakokat alkalmaztak a falusi földművesek otthonaiban." Az 1860-as évekből lett presztízskérdés az ablak kinézetéből. Ekkortól ugyanis megfigyelhető, hogy  "az utcára néző ablakok felújítására, módosítására törekedtek. Az udvari homlokzatokon hagyományosabbak maradtak az alkalmazott ablaknyílások. – Az ablakfelületeket az utóbbi 100–120 évben általában szinte kivétel nélkül üveggel fedték. A fakarikába foglalt, üvegtányérokból, szemekből összeállított ablakoknak ma nincs már emléke." - olvasható a Magyar néprajzi lexikonban. 




Ablak félköríves lezárási kávával Csornáról



Ha többet szeretnél tudni a régi ablakokról, itt találod meg a szócikket:  http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/magyar-neprajzi-lexikon/ch04.html

Az ablak és a virágok karöltve járnak. A női lélek legmélyéről buggyan elő az virágok ablakba helyezésének igénye. Modern korunkban is jól tudjuk ezt, még akkor is, ha senki sem duruzsolta a fülünkbe az idősebb nemzedék tagjai közül. A Marie Clarie magazin nagysikerű Carrie Bradshaw in Paris-sorozatában muskátli bukkan fel a balkonon.
 

Miért olyan fontos az ablak és balkon feldíszítése, amellett, hogy impozáns látványt nyújt? Mi romantika van még benne? Milyen más asszociációknak ad teret?
A szerelmeseket egymástól elzáró házfalon az ablak az egyedüli érintkezési lehetőség. Lehetőség a leselkedésre, vagy akár a szökésre is. A balkon meg a másik fele. Shakespeare óta magyarázni sem kell, mi szenvedéllyel van tele.

A "balkonjelenet" jól tükrözi a tényt: a csábos, áhított nő elérhetetlen. A magasság, a falak megközelíthetetlenné teszik, s kitüntetett, aki közel férkőzhet hozzá.  Az  úrinő a balkonon mint a vár úrnője szemünkben. Elegancia, távolság, kedves tekintet. Ezen tényezők együttes jelenléte szerenádot érdemel. A virágok pedig hab a tortán. Kellemes illatuk csalogató. Több is van mögöttük: gondosság, szépérzék, érzékenység, szeretet. Az otthon melegét jelentő nő, az asszony.

Lépjünk beljebb ebben a romantikus hangulatban!

Ott van az a rengeteg régi ablakkeret, melyet ma már nem építünk be házainba korukra való tekintettel, mégsem kell megválnunk tőlük. Cipeljük be a házba, és adjunk új funkciót nekik!

A "ház szemeit" dekorálásra is használhatjuk anélkül, hogy megijednénk a rajta keresztül pillantó tekintetektől: kedvelt fotóink kereteként szolgálhatnak!

Mutatok néhány példát, hogyan készíthetünk ablakkeretből egyedi képkeretet!

Kezdjük a sort egy osztásokkal teli ablakkal, melyekben réges-régi fotókat helyeztek el. A nagyszerű ebben a variációban, hogy soronként szerepelnek a képsorozatok. Sajnos megköti a kezünket, hogy csupán álló- vagy fekvő képeket tudunk elhelyezni az üvegfelületek alatt. Nekem fekvő helyzetben jönne be, akár modernebb témájú fekete-fehér képekkel is.

etsy.com

Sötét háttér nélkül, a vidám színű fal előtt sokkal barátságosabbnak hat. Sőt! Gyönyörű scrapbook-papíron, esetleg csomagolópapíron is jól mutat! Nézd az antikolt keretet az akasztókkal!

pinterest.com

pinterest.com
pinterest.com

Ezek a kicsiny ablakok ugyan nem engedtek be sok fényt a lakásba, most akár erényt is kovácsolhatunk ebből a tulajdonságukból. Piciny méretéből adódik könnyű súlyuk, ezért akár polcra is tehetjük őket, lehetőséget biztosítva további díszítőelemek elhelyezésére:


expressen.se

Ha eddig nem kerültek ki az esküvői fotóitok a falatokra, most itt az alkalom, hogy átgondolhatod az okait. Nekem már meg is van: nem találtam meg az egyedi, különleges "körítést" hozzá. Így egészen más a hangulata:

pinterest.com

TIPP!

Ha kevés az ablak a helyiségen, akassz fel egyet! Ablakkeret tájképpel, esetleg függönnyel dekorálva egészen kivilágosítja, megszépíti a szobát!

A mai esküvői fotózás mintapéldája: Romos épület a háttérben, élénk, virító szín az előtérben. Nagyon jól áll neki az ablakkeret!  
pinterest.com

Különlegesen szép, ha ilyen nagy méretben hívatod elő a fotót!
Itt egy hasonló példa:


pinterest.com

Van, aki szöveggel látja el, és a kutyáját is a családtagok közé számítja:

pinterest.com

De akad olyan is, aki minden kapcsával együtt biggyeszti ki az ablakkeretet, mely a múlt gyönyörű pillanatfelvételeinek ad otthont. Egyszerűen mesés!

pinterest.com

Ma is levonhatjuk a konzekvenciát: egy kis leleményeséggel új értelmet  nyerhet a réges-régi ablakkeret, és az albumban rekedt fotóink is végre szem elé kerülhetnek!

Ha nem sikerül beszerezned ablakkeretet, akkor se kenődj el! Egy darab zsalu is megteszi! ;)

etsy.com

Fotót a falra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése