2013. május 13., hétfő

Hogyan fotózzam a gyermekemet? II. rész Anya nappal szemben

Kéthetente hétfőn megmutatom az egyik képemet, és tanácsokat adok a Te saját felvételed elkészítéséhez!

A mai napon a következő fotó járt a fejemben:


Nagyon szeretem ezt a fényképet. Tetszik, ahogyan a legkisebb lányom hajacskáját megvilágítja a lemenő nap. Szépen kirajzolódnak fürtöcskéi. Bár egy kicsit túlexponáltam, vagyis világos lett a kép. Ez ott érhető nyomon, hogy a kép jobb oldalán kissé kiégett a haja, nem minden szála rajzolódik ki, határeset. Ez ellen úgy lehet tenni, hogy bármilyen úton-módon sötétebb képet készítesz, hogy a legfényesebb részeknek is látszódhassanak a részletei. Mivel a sötétebb oldal ilyenkor túl sötétté válik, valamilyen módon meg kell világítanod, erről egy picit később. Most térjünk vissza magára a képre.

Arca elcsigázott, de boldog, hiszen megérkezett a munkából Apukája. Kezét rajta nyugtatja, látszik, hogy biztonságban érzi magát mellette.

Szemét nagyra nyitja, és ez a legszebb. Legytöbbször ugyanis a gyerekek éppúgy, mint a felnőttek, amikor mosolyt eresztenek, azonnal hunyorogni kezdenek szemükkel. Az a nyerő, amikor a nagy mosoly mellé nagy szem is társul. Ha már nagyobb a gyermeked, magyarázd ezt el neki. Mutasd meg a rosszul sikerült képen, milyen, amikor szinte csukva a szeme, és kérd meg, nyissa tágra a következő expozíciónál. Zsófival (5éves lányommal) ezt tettem, és azóta ha csak szólok érte, azonnal megérti, és jól kinyitja szemecskéit.

Ez persze nappal szemben nem jöhet össze. Az erős szembefény nagyon zavaró, így jobban tesszük, ha árnyékban, vagy oldalfényben fotózzuk őket. Vagy itt van ez a harmadik megoldás: nappal háttal.

Mivel Julcsi árnyékában volt a kamerám, világos, jól látható lett az arca. Mi van azonban akkor, ha általánosságban a napfénnyel szemben fotózunk?

Csupán a körvonalát látjuk fotóalanyunknak, ő maga sötét lesz, napsütötte környezete pedig világos.

Fantasztikus hatást lehet elérni ezzel a technikával, ám nem mindig válik a fotó előnyére. Jelen esetben pont a lényeg maradt volna le: bájos mosolya.

Tipp: használj derítőt, vagy vakut!

Szemből egy finom vakufénnyel jól megvilágított arc, a háta mögötti naplementével hibátlan! Ha még természetesebb hatást szeretnél elérni: vegyél vagy készíts derítőlapot, melyet a napnak szembe fordítasz, és így "tükrözöl" fényt a fotóalany arcára. Ez úgy néz ki, mint egy alufóliával bevont kerek lap. Deríteni még a hungarocell is képes, ha az van kéznél!

Derűs napot!

Budaházi Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése