2013. május 4., szombat

Mire jó a portréobjektív? Miért olyan ferdék a falak?

A tegnapi bejegyzésemben a távolság, illetve az éles tartomány problematikájáról írtam. A mai alkalommal más, az emberi szem és a fényképező szeme közti különbségről osztom meg gondoltaimat, ez pedig a torzítások témaköre.

Szerintem már jónéhányan hozzászoktunk ahhoz, hogy a fényképeken nem pontosan ugyanazokat az arányokat látjuk, mint a valóságban.

Vannak kirívó esetek is, ezek biztosan mindenkinek feltűnnek. Tudod, amikor közel megy egy kutyus a lencséhez, és hatalmas orrához képest szemei egészen parányiakká válnak, a távolabb eső testrészeiről nem is beszélve. Olyan, mint amikor torz tükörbe nézünk. Ez persze kirívó példa, ettől jóval finomabb torzításokat is észrevehetsz, ha jól odafigyeled azokat.

Például amikor gyermekedet fotózod, aki lefele tartja fejét, a homloka egészen naggyá válik az arc többi részéhez képest. Vagy gyakran a fentről fotózott gyermekfotóknál túlságosan nagynak látszik a fej a testhez képest. Ez lehet vicces is, de csak akkor, ha nagyon nagy mértékű a torzulás - ezt leginkább Photoshoppal tudod elérni. A finom torzulás nem szép, nem a valóságot tükrözi.

Mit tehetsz ellene? A legegyszerűbb és legolcsóbb praktika: Lépj minél távolabb a fotóalanytól, közelíts rá, és fotózd őt szemmagasságban. A drágább, és sokkal szebb eredménnyel kecsegtető megoldás pedig: szerezz be tükörreflexes fényképeződhöz egy portréobjektívet.

Ebből is rengeteg féle kapható. Én családi fotókhoz az 50mm-es gyújtótávolságút javaslom, hiszen már egészen közelről is tudsz egész alakos képeket készíteni fotóalanyaidról. A 80 mm-essel már jóval messzebbre el kell távolodnod, hogy ez összejöjjön, és kisebb lakásokban ez teljességgel kivitelezhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek szeretnek a fotóshoz közeledni, főleg ha az anyuka vagy apuka áll a fényképezőgép mögött. A 80 mm-es tegyük hozzá, sokkal jobban mossa a hátteret, és ez nagyon szép tud lenni. Valamit valamiért! :)

Amit az előbb leírtam a magas épületekre is igaz, vagyis minél közelebb állunk, annál torzabb lesz a kép. Megfelelő távolságból és magasságból egész egyenes falakat látsz majd képeiden. A portréobjektív itt nem sokat segít, de a Photoshopban egyszerű módja van annak, hogy ezeket a torzításokat kiküszöböld.

Jó fotózást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése