2013. július 16., kedd

Melyik objektívet válasszam? I. Az alapobjektív

A tükörreflexes fényképezőgépek egyik fontos tulajdonsága, hogy objektívük egy mozdulattal lecserélhető. Örömben az üröm: busás áron vásárolhatunk témánknak megfelelő alkatrészeket.
Korábban írtam már a portréobjektívekről és érintettem a teleobjektívekkel kapcsolatos pozitívumokat is. (Ezekről itt és itt olvashatsz.)
 
Ma egy kicsit másképp szeretném megközelíteni a témát. Szeretnék egy világos besorolást, mi mire jó a hétköznapi használatban, és ezek között mennyi az árdifferencia.
 
Csalódottan hallgatom fényképész ismerőseimet, kinek hány objektíve van, és ebből mennyi eladó. Miért a szomorúság részemről? Azért, mert ha az igazán profik sem tudják elsőre eldönteni, melyikre van szükségük, akkor én hanyadikra fogom? Márpedig az objektívek húzós ára nem teszi lehetővé a hosszas váltogatást!
 
Keresgéljünk a témákban és a típusokban! Induljunk ki minden esetben az alapobjektívből.

 
 
Én egy 18-55 mm-es objektívvel vásároltam meg gépemet. Tudomásom szerint ezt nevezzük alapobjektívnek. Látható rajta még egy fontos érték: 1:3.5-5.6-ig. Mit lehet leszűrni ezekből az adatokból?
 
18-55 mm
 
Egyrészt azt, hogy valamelyest rá lehet közelíteni a témára, nem fix objektívről van szó. Mivel 18 mm a legkisebb érték, ezzel az objektívvel csoportképet is lehet készíteni.
 
Ha arra vagy kíváncsi, mennyire képes közeli felvételekre, mert szeretnél apróbb részleteket fotózni, mint pl. egy vízcsepp a málnaszemen, azt tudom elmondani, hogy már kb 10 cm-ről éles képet készíthetünk vele. Minél közelebb vagy a témához, annál jobban mossa a hátteret, ám meg kell hagyni, ez a fajta objektív nem erről híres. Roppant közel kell bújnod ahhoz a bogárhoz, vagy apró részlethez ahhoz, hogy valóban elmosódott hatást érhess el.
 
Hátránya, hogy gyakran torzítja a valódi arányokat. A közelről készített portrék mindenképp aránytalanok. A hozzád legközelebb eső részlet nagyobb, míg a távolabbi kisebb lesz. Ezt úgy küszöbölheted ki, hogy távolra lépsz, és ráközelítesz fotóalanyodra, amennyire csak lehet.
 
A 18 mm-nél is megesik, hogy egy-egy nagyobb épület "nem fér bele" a képbe. Ha meg teljesen ráközelítesz a témára (55mm-es érték), nem felel meg annak, amire a szemed képes. Ezt úgy kell érteni, hogy pl. meglátsz egy madarat a fán, viszonylag közel hozzád, a kertben, szabadszemmel közelebbinek láthatod mint akkor, amikor belepillantasz a fényképezőgép keresőjébe.
 
1:3.5-5.6
 
Tükörreflexes gép ide- vagy oda, a sötétben ez sem lát, sőt, sajnos az is megesik, hogy gyengén megvilágított helyiségben szemcsés, ill. elmosódott képet kreál. Az alapobjektívvel ideális a szabadban fotózni, világosban, ám nem mindig van erre lehetőség...
 
Az én alapobjektívemmel sok esetben nem boldogulnék vaku nélkül. Ha ráközelítek a témára, az még rosszabb! Erre a távolságra az 5.6-os fényerő vonatkozik. Ebből le is szűrhetted, minél nagyobb ez az érték, annál nehezebb vele a sötétebb helyiségekben éles, tiszta képet készíteni. Amikor tehát 18 mm-en fényképezel, a fényerő 3.5, 55 mm-nél pedig 5.6.
 
Hogyan lehet mégis a legtöbbet kihozni belőle, ha már nem megfelelőek a fényviszonyok?
 
Először is állítsd az ISO- értéket magasabbra és magasabbra mindaddig, amíg még tiszta képet kapsz. Én a 400 ISO-t kedvelem, de a profibb gépeknél akár 1000, sőt, többezer ISO-ig is elmehetsz anélkül, hogy szemcséssé válna a képed. Második mentőöv: Tekerd S, idő üzemmódba a tárcsát. Állítsd be azt az értéket, amikor még nem mozdulnak be az alakok. Minél hosszabban exponálsz annál világosabb lesz a kép. A bemozdulás elkerülése végett használj állványt és kioldózsinórt. Erről ide kattintva bővebben is olvashatsz.

 
 
AF = automata fókusz
 
Összességében elmondható, hogy a szabadban, ha lehetőséged van kellőképp közel menni a témához, jó kis képek készíthetők az alapobjektívvel. A csoportképekhez, illetve nagyobb témákhoz pedig  mindenképp kell a 18 mm-es gyújtótávolság.
 
Ár
 
Ha a fényképezővel együtt vásárolsz alapobjektívet, olcsóbban jössz ki, 10-20.000 Ft-ért megkapod. Külön 20-30.000 Ft körüli összegre számíthatsz. Nézd meg használtan is! A karcmentes lencse a tuti, de próbáld ki, mielőtt megveszed, hogy nem lötyög-e, nem hallat-e furcsa hangot fókuszálás közben, ill. akadozik-e, amikor közelítesz, és távolítasz.
 
Jó vásárlást, kellemes fotózást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése