2013. október 3., csütörtök

Melyik objektívet válasszam? II. Fix portréobjektívek

Az alapobjektívnek rengeteg előnye van. Mindezekről valamikor júliusban írtam. Beköszöntött az ősz, itt az ideje, hogy körülnézzek a piacon, hiszen fényképezőgépet váltottam, és szeretnék pompás portrékat készíteni. Mi újság a fix objektívek táján?

Először is fontosnak tartom megemlíteni, hogy eredetileg az alapobjektívek a fix 50mm-esek voltak. Az idő múltával ez megváltozott, azonban be kell, hogy lássuk, ez a darab ma is az alapfelszerelés részét képezi.


Forrás
50, 80, 100 mm. Mi a különbség?

Az fix objektíveknek több típusa van, az egyik paraméter, ami alapján megkülönböztetjük őket, az a gyújtótávolságuk.
Minél nagyobb ez az érték, annál szebbek lesznek az elkészült felvétel arányai. Míg 50 mm-essel fotózva a fotóalany álla és füle egy kicsit hangsúlyosabb, addig a 85 mm-esnél ez a probléma már nem áll fenn. Állítólag a 100, illetve efölötti érték nyújtja a legjobb minőséget.

Nem tudom, Téged mennyire érint, de van itt egy kis bökkenő: Minél nagyobb a gyújtótávolság (mm), annál messzebb kell lépni a fotóalanytól. Mi ebben a gond? Ha kicsi a helyiség, nincs meg a kellő távolság, képtelenség normális képeket készíteni! Ha megelégszel részletekkel, úgy rendben, de ha Uram bocsá' egész alakos fotót szeretnél egy kicsiny szobában, vagy egy rövid gangon, erre semmi esélyed.

Sebastian Ho fotográfus 200mm-eset használ arc fotózásához, 135 mm-eset a tökéletes arcképért, 85 mm-eset a fejhez és a vállakhoz, 50 mm-eset a felsőtest fényképezéséhez, illetőleg 35 mm-eset az egész alakos fotográfiáknál. Csak hogy tudd, hogyan aknázhatod ki a legjobban az objektíved adta lehetőségeket!

Íme két kép, hogy lásd a torzításokat. (katt ide) A fent említett úriember a modell orrának nagyságáról panaszkodik az 50 mm-essel kapcsolatosan. A szépség a részletekben rejlik!


Az objektívek paramétereiről és az árairól még többet itt olvashatsz:
http://anyamarmegint.blogspot.hu/2013/10/meg-tobbet-fix-gyujtotavolsagu.html





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése