2013. április 29., hétfő

Hogyan fotózzam a gyermekemet? I. Napsütésben

Arra gondoltam, szívesen megosztanám veled tapasztalataimat, tanácsaimat gyermekfotóid elkészítéséhez.
Útjára bocsátok egy sorozatot, melynek címe:  Hogyan fotózzam a gyermekemet?

Minden alkalommal hozok egy saját képet, és tanácsokat adok a Te saját fotód elkészítéséhez!
Lássunk is hozzá!

A tavasz mintha idén kimaradt volna, máris nyárias az idő! Amikor fényképezünk, zavarónak bizonyulhat az erős fény, ugyanis az arcon és más területeken azt tapasztalhatjuk, hogy elvesznek a részletek, mintegy "kiég" a kép. Erre a legeslegjobb megoldás, ha szórt fénynél fotózol.

Erre két lehetőséged is van:

Vagy megvárod, hogy fátyolfelhők takarják el előletek a napot, vagy pedig egész egyszerűen behúzódtok a gyerekekkel az árnyékba.

Mivel az ég tiszta volt, és én nem szerettem volna várni a késő délutáni izgalmas fényekre, az utóbbi megoldást választottam ezen a képen:

A fény jól láthatóan oldalról érkezik a gyerekek arcára. A fák földre vetülő árnyékán is jól látszik annak iránya.
Ha nem bújtak volna az árnyékba, az arcuk olyan fényes lett volna, mint a kép tetején a fa törzse. Ehelyett az éles fény helyett sokkal finomabb, kevésbé kontrasztos lett a végeredmény.

A kompozíció érdekessége abban rejlik, hogy nem pontosan középen helyezkednek el a nebulók. Olyan, mintha a fa velük egyenlő bánásmódban részesülne, hiszen a fiam és a fa törzse körülbelül ugyanolyan távolságra helyezkednek el a kép széleitől.

A fénykép készítésénél csak enyhén hajoltam le, mert szerettem volna, hogy látszódjon a lábacskájuk, és ne csak a talpukat és a kezüket lássam deréktól lefelé.

A háttér homogén, nincs semmi zavaró vagy figyelmet elterelő benne, ez a csend kapóra jött a fotó elkészítésekor.

Az együttműködést hagytam a legvégére. Ha a gyermek dacos, mogorva, nehéz róla jó felvételt készíteni! (bár az is cuki tud lenni, amikor görbül a szája, vagy fortyog magában, de azt a falra kitenni...) Figyelj arra, hogy a kirándulás elején kapd lencsevégre, amikor még friss és türelmes. Menjetek olyan helyekre, amit ő tanácsol, beszéljetek a titeket körülvevő természetről. A kis felfedezők lelassítanak, és kiül ábrázatukra az öröm. Ez az az alkalom, amit nem érdemes kihagyni! Hajolj le, és fényképezd le a szemében tükröződő világot!

Jó fotózást!

Budaházi Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése