2013. május 27., hétfő

Hogyan fotózzam a gyermekemet? III. Mozgásban

Kéthetente hétfőn bemutatom saját fényképeim egyikét, és megosztom Veled tippjeimet, hogyan készíthetsz Te is hasonlót!


Ez alkalommal egy olyan fotót mutatok, melyet egy pályázatra készítettem. Az ötlet teljesen spontán volt, a gyerekek ugyanis elkezdtek forogni  a templom előtt, és a kép a gyors mozgásuk miatt bemozdult. Kapva kaptam az alkalmon, és az expozíciós időt még feljebb tekertem azért, hogy kellemesen elmosódott hatást érjek el. Én magam igyekeztem mozdulatlan maradni, ezért a szobor teljesen éles maradt más statikus elemekkel egyetemben. A barnított hatást akkor még Picasaban állítottam be.

És most lassítsunk.

Vegyünk mindent pontról pontra!


1. Hogyan érhetek el elmosódott hatást?

Az a fontos, hogy a fényképezőgép ne tudja követni a gyerekek gyors mozgását. Gondolj bele, amikor ülsz pl. a buszon, és oldalra kitekintesz az ablakon, a közeli, gyorsan elsuhanó tárgyakat nem tudja követni a szemed, ezért elmosódnak azok. Próbáld ki egyszer, amikor erdőn mész keresztül egy gyors járművel: a fák elmosódnak, ha oldalra, magad mellé tekintesz az ablakon keresztül. Ezek a képek a festményekre emlékeztetnek.
Mutatok egy ilyet:

Állísd olyan üzemmódra a fényképeződet, mely kevéssé érzékeny a mozgásra, vagy tekerd tükörreflexes kamerádat az időbeállításra, mely a Nikon-gépek esetén S jelzésű. Állítsd be az időt a tárcsa segítségével hosszabbra, és kísérletezz ennek értékével a kívánt hatás elérése érdekében.


2. Mikor lesznek a mozdulatlan elemek élesek?

Mivel lassan exponál a gép, könnyen megeshet, hogy minden elmozdul. Ennek az az oka, hogy a kép érzékenyen reagált még arra az apró bemozdulásra is, mely a fényképezőgép tartása, illetve az exponáló gomb lenyomása során keletkezett.

Ennek kiküszöbölése érdekében támaszd meg magad egy oszlopnál, fánál stb., vagy  helyezd egy fix valamire fényképezőgéped (legcélszerűbb egy állvány, de megfelel egy korlát, vagy asztal, esetleg az autó teteje is), és igyekezz úgy lenyomni a gombot, hogy az ne mozdítsa meg a gépet. Ha még mindig ilyen hosszan szeretnél exponálni, és nem éles a végeredmény, vásárolj kioldózsinórt. Ennek az a lényege, hogy egy zsinór végén lévő gombot megnyomva exponál a gép, így szinte hozzá sem kell érned, hogy elsüsd a képet.

Persze gyermekeknél nehéz lenne állvánnyal, meg kioldózsinórral, meg miegymással szöszmötölni, mert mire lekattintanád, már ott sincsenek. Kénytelen leszel olyan időhosszt beállítani, ami még elbírja az apróbb bemozdulásokat, melyeket Te követsz el a fényképezés során. Talán praktikusabb is a kép szempontjából, hiszen a teljesen elmosódott alakokból nehéz kikövetkeztetni, hogy eredetileg a gyermekeid. Jó, ha azért egy kicsit látszanak, nehogy elvesszen a lényeg.


3. Barnított hatást szeretnék. Hogyan?

Kezdetben a Picasat töltöttem le az internetről. Ez egy klassz kis szerkesztőprogram, könnyedén lehet vele vágni, barnítani, a fényértékeket beállítani, stb. www.picasaweb.com
Ma már Photoshoppal dolgozom, de ennek használata jóval bonyolultabb.... persze nagyobb szabadsággal is jár, így érdemes beletanulni. Nem bántam meg, hogy Picasaval kezdtem alakítgatni képeimet. Nagyon könnyedén barnítottá teheted fotóidat a segítségével. Azzal azonban számolnod kell, hogy az összes képed ezentúl ebben a programban jelenik meg. Kiváló rendszerező. Ha már nem szeretnéd használni, egyszerűen csak törlöd a programot a gépedről, és minden újra a régi.

A mentéseknél figyelj! Érdemes megtartani az eredetit arra az esetre, ha később meggondolnád magad a változtatásokat illetően.


A képem (a legfelső) az Évszázadok találkozása címet kapta. Azóta már így is hívom: "Elröppennek".. mert úgy rohan az idő!

Érdemes megörökíteni a pillanatot, de az idő múlását is érdekes valamiképp bemutatni!

Kellemes fotózást!

Budaházi Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése