2013. június 10., hétfő

Hogyan fotózzam a gyermekemet? IV. Kedves vidéki jelenet

Kéthetente hozok egy saját képet, és mesélek róla. Ha figyelsz, Te is készíthetsz hasonlót!
A mai napon a távolba meredő tekintetek jutottak eszembe.

Milyen kedves is az, amikor ugyanazon célt tartja szeme előtt apuka és fia! Itt egy ilyen elkapott pillanat:

Szerintem a fotózáshoz mázli is kell...

Tavaly ellátogattam családommal és keresztlányomékkal a Töki Bor- és Művészet Fesztiválra, ahol sok-sok népviseletbe öltözött résztvevőt láttam. A távolban édesapa és fia állt, egy pontot néztek a távolban.

Hol itt a mázli? Egyrész ott, hogy megpillanthattam őket, kéznél volt a fényképezőgép, másrészt pedig ott, hogy a háttér is hozzájárult a felvétel szépségéhez, jól kiemelkedik  alakjuk a háttérből. Ha pl. a férfi arcánál nem lenne bokor, akkor beleolvadt volna a fűbe, és nehezen látszódna. Tetszik az is, ahogyan a lábuk alatti  vonalak élesen elhatárolják azt a sík területet, melyen állnak, s a lanka olyan, mintha a képet szemlélőhöz vezetne.

Mivel nagyon messze voltak tőlem fotóalanyaim, és nem volt ehhez megfelelő felszerelésem, sokat kellett vágnom a kép széleiből, így a felvétel minősége is romlott. Ezt azonban egy cseppet sem bánom. Szeretem, hogy régies hatású!

Szeretnél hasonló fotót készíteni? 

1. Látogass el fesztiválokra, ahol népviseletbe öltözött fiatalokkal és idősekkel találkozhatsz! A nyár tökéletes alkalmat nyújt erre, csak úgy hemzseg a vidék és a város is az ilyen forgatagoktól!
2. Fotózz bátran fekete-fehérben! Ha nem a gyönyörű népi hímzések a központi témád, ne sajnáld elvenni a színeket!
3. Keress kedves kis helyzeteket! Ha van olyan jelenet, amit igazán megkapónak, beszédesnek találsz, örökítsd meg. Ha nem látszik az arcuk, azt se sajnáld! Legalább mindenki számára személyessé válik!

Színesből fekete-fehéret!

Ha színesben fotóztad le a témát, még semmi sincs veszve! A legegyszerűbb a Microsoft Wordben szürkeárnyalatosra állítani, ha már úgyis kinyomtatod.
Az is jó, ha kéznél van a Microsoft Office Picture Manager (itt találod a számítógépeden: Start menü-Minden program- Microsoft Office-...eszközök), ha a Photoshopban nem vagy otthon, és a Picasat (picasaweb.com) sem tölötted volna le.

Budaházi Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése