2013. június 4., kedd

Ravasz László-emlékszoba

A kecskeméti Ráday Múzeumban található egy Ravasz László emlékére berendezett helyiség. A rengeteg bútor, információt hordozó tárgy mellett vetítés látható, ugyanakkor korabeli ún "cabinet fotók" is helyet kaptak, melyek Veress Ferenc kolozsvári fotográfus műhelyében készültek 1910 körül. Erdélyi magyar arisztokrata hölgyek szerepelnek ezeken a felvételeken, helyi népviseletben.



Az egyik sarokba téved a tekintetem. Ravasz László portéival és személyes tárgyaival zsúfolták tele. Könnyű elképzeli, milyen volt a püspök lakhelye. A könyvek, az elegáns mintázatú karosszék, a gyönyörű faragott, megmunkált bútorok tekintélyt sugallnak.



A szép textiliák otthonossá, barátságossá, egyedivé varázsolják a helyiséget. A könyvek ettől jóval többet árulnak el: ha szemügyre vesszük azokat, akarva, akaratlanul is következtetünk a házigazda érdeklődési körére, műveltségére, sőt, akár értékrendjére is. A faliképek még további titkokat tárnak fel, ugyanis egy személyes szférát nyitnak meg előttünk. Bepillantást engednek a szívünkbe, hiszen azok a pillanatok, személyek szerepelnek a falainkon, akik fontosak a számunkra.



Ezen a kiállításon a betérő látogatónak arra van igénye, hogy lássa a házigazdát karosszéke mellett, mert így könnyebb elképzelni, amint levesz a polcról egy könyvet, kényelmesen elhelyezkedik, megigazítja a szemüvegét, és olvasni kezd. A faliképek élettel töltik meg a hatalmas terem kicsiny sarkát, s segítségükkel kicsit közelebb kerülhetünk egy-egy olyan személyiséghez is, akitől elválaszt tér és idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése