2013. június 24., hétfő

Miért paszpartuztassak képkeretezéskor? Egyáltalán mi az a paszpartu?

1. Mi az a paszpartu?


blog.bdmatboard.com

A paszpartu egy vastag kartonpapírból készült keret, melynek szélességét, színét Te választod ki képkertezéskor. Szépen mutat, biztosítja az alkotás ünnepi megjelenését, művészi külsőt kölcsönöz.

nielsen-design.de

Mint a fenti képen is látható, nem egy egyszerűen kivágott papírlapról van szó. Ez a karton roppant kemény és vastag, emellett a kivágás során szépen ívelt peremet kap. Rengeteg textúrában, színben kapható, maximálisan a Te igényeidnek megfelelően választható. Megjelenése tökéletes.


Rengeteg árnyalat közül választhatsz a képkeretezőknél
Amikor ekkora a választék, gyakran tanácstalannak érezzük magunkat.

2. Vajon melyiket válasszam?

http://logangraphic.com
Leggyakrabban a fehér/pasztell színeket vásárolják, nem hiába! Sok esetben komoly fejtörést okoz  megtalálni a falunkhoz, kerethez és képhez is illő megoldást.


customframingwholesale.com

A finomabb árnyalatok nem terelik el a figyelmet a képről, ugyanakkor ízléses, szép végeredménnyel gazdagodunk.

Korábban már említettem, hogy a keretezőt megkérhetjük, készítse el a keretet szétszedhetőre. Ez esetben nem ragaszt a hátuljára papírt, hanem szabadon, hozzáférhetően hagyja az elemeket, így a keret képe cseréhető. Ha fotóról beszélünk, könnyű a dolgod, feltéve ha az utómunkák során nem kötetlenül vágod a fényképeidet, hanem a megadott, szokványosabb méretarányok szerint.

Ha különlegesebb hatást szeretnél, válassz színes paszpartut!

Általában azt ajánlják, legyen ez olyan szín, mely a képen a központi témáé, így mintegy kiragadja azt.


mat‑board.jpg

Variálhatod is a különböző méreteket és színeket. Az eredmény valahogy így néz majd ki:


crescentcardboard.com

Ezen a példán is nagyon jól harmonizál a kép és a paszpartu színe.
Ugyan itt nem fotót látsz, egy valami szembetűnő: a festmény körüli fehér sáv.

3. Mutasd meg, hogyan fog kinézni!

Amikor kiállításra készültem, és felhívtam a kiválasztott nyomdát, megkérdezték, paszpartuval kérem-e a képet. Először nem értettem, miről is van szó, hiszen nem kértem keretezést, csupán nyomtatást, aztán ráeszméltem: a nyomtatás előtt beállítható a "rajzvászon" mérete, így az előbb látott képen megjelenő hatás fényképek esetén is könnyedén elérhető.

Itt jön a technika csodája: A Photoshopban nem csak a méretet, de a színt is megadhatom. Így már nem is nehéz odaképzelni, hogy vajon hogyan is mutatna a fénykép a különböző színű paszpartukkal! (Ctrl+A, kép, rajzvászon mérete)

gloryworkz.com


Persze ilyen formában is előhívattathatod, de a valódi, íves peremű, vastag paszpartu egészen más minőséget képvisel. A variációk száma meg végtelen! Kreatív időtöltés, gyönyörű végeredmény!

nielsenbainbridge.com
Fotót a falra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése